Sociaal ondernemen

Er zijn verschillende definities van sociaal ondernemen. Wat is sociaal ondernemen nou precies? Wij leggen het uit. Sociale ondernemingen willen een maatschappelijk probleem oplossen. Voor sociale ondernemingen is het leveren van een bijdrage aan een betere samenleving belangrijker dan winst maken. Voor sociaal ondernemen geldt: Impact first!

Sociale firma’s

Roads heeft een aantal sociale firma’s. Winkels en bedrijven waar deelnemers arbeidsmatige dagbesteding  kunnen doen of kunnen re-integreren. Deze sociale ondernemingen bieden mensen met een psychische kwetsbaarheid dagbesteding of een leer/werkplek aan waardoor zij weer kans krijgen om mee te doen in de maatschappij. Werken is namelijk goed voor gezondheid en werkt herstel bevorderend. Roads gelooft in een samenleving waar niemand wordt buitengesloten.

Want wat doet sociale uitsluiting met mensen? De behoefte om erbij te horen zit heel diep, verklaart sociaal wetenschapper Juliette Schaafsma. “Mensen zijn groepsdieren en uitsluiting is een onvermijdelijk onderdeel van het sociale leven. Om uitsluiting te signaleren hebben we dan ook goede  antennes ontwikkeld die erg gevoelig staan afgesteld.” Zo gevoelig zelfs dat uitsluiting ook fysiek pijn doet.” Sociale ondernemingen zijn een middel om sociale uitsluiting tegen te gaan.

Zo heeft Roads een restaurant, een houtwerkplaats, een appeltaartbakkerij, een webdesign bedrijf en een grote fietsenwinkel en werkplaats. Deelnemers leren hier vaardigheden die bij werken horen, zoals samenwerken, een dag indelen, kritiek krijgen en voor zichzelf opkomen. Uiteindelijk probeert Roads -waar mogelijk- deelnemers door te laten stromen naar regulier werk. Vaak functioneren de bedrijven ook als leer- en werkplaats.

sociaal ondernemen

Onze sociale firma’s

Het Appeltaart Imperium is een sociale firma met een degelijke werkwijze en een rustige sfeer. Van de taartbodem, de suiker, de appels en rozijntjes tot aan de slagroom op de top; alle ingrediënten worden met zorg gekozen én bereid. Er zijn verschillende taken te verrichten op verschillende niveaus. Iedereen draagt bij aan het bakproces, werkt aan een mooi product en gaat met een goed gevoel naar huis. Het team is hecht en de reacties op de taarten zijn altijd positief.

De Houtstek is een mooie houtwerkplaats gelegen aan de Amsteldijk Zuid in Amstelveen. Hier worden in opdracht van grote en kleine bedrijven, particulieren en instellingen een grote variatie aan houten producten geproduceerd. Bijvoorbeeld houten kisten voor het vervoer van de bestellingen van een bakkerij en exportkisten voor zuurstofflessen en ovens voor Transavia. Alle producten worden handmatig en met oog voor detail vervaardigd. De borrelplanken van De Houtstek zijn te koop via de webshop RoadsMaakt.

Roads Print & Pixels is een ontwerpstudio gelegen in Haarlem. Bij Roads Print & Pixels ontwerpen en drukken ze van alles. Bijvoorbeeld brochures, flyers, visitekaartjes, boekjes en ansichtkaarten. Ondernemers en particulieren uit Haarlem en omgeving bestellen bij Print & Pixels hun drukwerk. Naast drukwerk is het mogelijk om raamstickers en geveldoeken te bestellen en textiel te bedrukken. De muurstickers zijn verkrijgbaar via de webshop RoadsMaakt.

Recycle heeft een grote fietsenwinkel en een werkplaats. In de winkel worden er naast nieuwe fietsen ook gebruikte fietsen verkocht. Er is een grote werkplaats waar kapotte fietsen gerepareerd worden en klassieke oude fietsen gerestaureerd worden. Ook maakt Recycle andere producten van oude fietsen. Zo worden er tassen van oude fietsbanden gemaakt en kroonluchters of bureaulampen van oude fietslampen. Deze producten zijn te koop in de winkel, maar ook via RoadsMaakt.

Combineer liefde voor lekker eten met aandacht voor mensen en je hebt Restaurant Freud. Het keukenteam haalt inspiratie uit de mediterrane keuken, maar de kruidige smaken uit het Midden-Oosten zijn ook favoriet. Dit levert een speelse, veelzijdige menukaart. Naast overheerlijke én betaalbare gerechten, is de aandacht hartverwarmend. Restaurant Freud is méér dan alleen een restaurant, ze leveren ook bedrijfscatering op locatie. Dit overheerlijke resultaat krijgt Restaurant Freud voor elkaar met 70 deelnemers.

Bij Roads Technology draait alles om de nieuwste (online) technieken. Roads Technology is een full-service IT-bedrijf met aandacht voor mens en klantwens. De medewerkers hebben zowel technische als creatieve kennis in huis. Denk aan web design, IT services, hosting, ontwikkeling van databases, 3D-printing, helpdesk en computeronderhoud en verkoop van computerapparatuur.

Roads Vervoer is een dagbestedingsproject gespecialiseerd in vervoer.  (Deelnemers van) zorgboerderijen, dagbestedingsprojecten en zorg- en welzijnsorganisaties kunnen hier gebruik van maken. Bij Roads Vervoer werken mensen met een psychiatrische achtergrond als dagbesteding of re-integratie.  Zij kunnen als chauffeur werken, in de keuken of aan de balie/receptie in de administratie.

Zeefdrukmakers is een sociale firma gespecialiseerd in zeefdrukken op papier en textiel. Uniek aan Zeefdrukmakers is dat zowel particulieren als bedrijven hier terecht kunnen. De keuze is reuze! Van de stof tot het lettertype en van de papierdikte tot de grootte van het design, Zeefdrukmakers drukt het en altijd met hoge kwaliteit. Er is plek voor maar liefst 40 Roads-deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, wat resulteert in een smeltkroes van culturen en persoonlijkheden.

RoadsMaakt is het verkoopkanaal van de (bovengenoemde) sociale firma’s en creatieve werkplaatsen van Roads. Op deze locaties worden professionele, unieke en duurzame producten gemaakt van veelal gerecyclede materialen. De producten variëren van houten borrelplanken en servies tot knuffels gemaakt van oude jeans. Elk product komt van een andere maker en elk product heeft een ander verhaal. Door de producten te verkopen, dragen wij bij aan het zelfvertrouwen van de deelnemers van Roads. Werken is goed voor de gezondheid. Ze zijn trots op hun product, voelen zich gewaardeerd en maken écht onderdeel uit van de maatschappij.

We streven met zijn allen naar een samenleving waarin voor iedereen een plek op de arbeidsmarkt te vinden zou moeten zijn. Voor een aantal mensen is dit echter extra zwaar, omdat ze door tal van redenen en beperkingen moeilijker aan een baan komen. Bij gewone ondernemingen liggen de drempels voor hen vaak te hoog. Wil jij (of jouw bedrijf) ook bijdragen aan een sociale samenleving? Kom dan eens langs bij onze sociale firma’s en leer alles over sociaal ondernemen.