Interview Wouter

Wouter (20) is sinds mei 2018 vrijwilliger bij het Roads Maatjesproject. Hij zit in het tweede jaar van zijn opleiding vliegtuigtechniek. In het weekend werkt hij als bartender bij een horecabedrijf op Schiphol. ZIjn vrije tijd besteedt hij voornamelijk aan voetbal.

Waarom besloot je om vrijwilligerswerk te gaan doen?
Ik vond mezelf oud genoeg om eens een steentje bij te dragen in de maatschappij. Ik ging googelen naar leuk vrijwilligerswerk waarbij ik mensen kan helpen. Na kort zoeken vond in het Roads Maatjesproject, wat gelijk mijn aandacht had omdat ik zag dat ik mensen van mijn leeftijd kon helpen.

Waarom koos je voor het Roads Maatjesproject?
Ik las dat jonge mensen kwetsbaar zijn en zich alleen voelen. Dat greep mij persoonlijk aan en ik dacht gelijk dat ik hier iets aan moest doen. Ik heb mij aangemeld en kort daarna kreeg ik een maatje!

Hoe komt het Maatjesproject op je over?
Het Maatjesproject komt over als een goed concept. Mijn maatje en ik matchen. Ik ben blij dat ik hem wat afleiding kan bieden.

Welke invloed heeft het Maatjesproject op jou als persoon?
Het geeft mij een goed gevoel om anderen te helpen. Ik zie dat mijn maatje door ons contact een blij gevoel krijgt. Dat maakt mij ook blij.

Kost het maatjescontact veel van je vrije tijd?
Het ‘kost’ mij één keer in de twee weken een middagje. Dat is makkelijk te combineren met mijn school en werk.

Welke betekenis heeft je maatje voor je?
Ik zie mijn maatje als een vriend met wie ik om de week in het weekend een leuke middag ga hebben. Onze verhouding is goed. We kunnen goed met elkaar op weg. Dit komt ook omdat onze interesses hetzelfde zijn.

Wat ondernemen je maatje en jij zoal?
We kijken vooral veel voetbal en we praten we over onderwerpen die bij onze leeftijd horen. We gaan af en toe naar de film. Ook zijn we een middagje naar Amsterdam geweest en een keer naar een barretje gegaan.

Wat maakt je maatje bijzonder / uniek / apart?
Mij maatje heeft humor. In het begin was hij bescheiden maar dat is logisch. Nu ik hem wat beter ken, merk ik dat hij dingen zegt zonder er nog over na te denken en dat is erg grappig en gezellig.

Hoe is de ondersteuning vanuit Roads?
Ik had een kennismakingsgesprek met de projectleidster. Dat ging over wat mijn persoonlijke inbreng in het project zou zijn. Erna stelde zij mij aan mijn maatje voor en het klikte dus we werden gekoppeld. Het contact met mijn maatje gaat goed, ik spreek de projectleidster eigenlijk alleen om af en toe om een update te geven.

Wat zou het voor je maatje betekenen als hij in de toekomst geen maatje meer heeft / zou hebben?
Ik merk dat hij het heel erg leuk vind om een één-op- één contact met mij te hebben. Graag zou ik, omdat ik het goed kan vinden met mijn maatje, na dit maatjesjaar nog wel contact blijven houden om eens voetbal te gaan kijken.

Is het voor jou van belang dat je maatje een leeftijdsgenoot is?
Persoonlijk vind ik van wel, aangezien mijn interesse anders zijn dan bijvoorbeeld die van oudere mensen.

Is het voor jou van belang dat jullie dezelfde interesses hebben?
Ja. Ik vind het prettig om dezelfde belangen te hebben. Daardoor heb je altijd leuke gesprekstof, wat zeker belangrijk is als je elkaar net kent.

Weet je omgeving (familie / vrienden) dat je een maatje had?
Ja, ik heb het iedereen verteld met wie ik omga. Vaak geloven ze me niet gelijk omdat ze zeggen dat het niet bij me past. Maar na enthousiast er over te praten worden ze vaak geïnteresseerd over en moedigen ze me aan.

Zijn er mensen in je omgeving die vrijwilligerswerk doen of die overwegen om vrijwilligerswerk te doen?
Helaas zijn er om mij heen heel weinig jongeren van mijn leeftijd die vrijwilligerswerk doen. Ik probeer mensen graag te motiveren om zich ook aan te sluiten. Graag zou ik willen dat meer mensen van mijn leeftijd maatje worden.

Wat vind je van het feit dat eenzaamheid in Nederland toeneemt?
Dit vind ik simpelweg heel erg. Persoonlijk weet ik niet hoe het voelt om me eenzaam te voelen. Maar ik kan me voorstellen dat dit niet leuk is. Daarom spoor ik mijn vrienden en kennissen ook aan om zich in te zetten om de eenzaamheid te verminderen.