Anthony

Anthony volgt een IPS-traject bij Roads en is daar zeer tevreden over.

“Door mijn traject gaat het veel beter met mij en is mijn zelfvertrouwen gegroeid.”

Kun je iets over jezelf vertellen? 

Mijn naam is Anthony en ik woon sinds acht jaar in Amsterdam. Als kind had ik als droombaan om chef-kok te worden in een restaurant. Ik was vijf jaar en vroeg voor mijn verjaardag niet het ‘normale’ speelgoed, maar kookspullen, bijvoorbeeld een mixer, pan en bakvormen. Toen ik ouder werd, realiseerde ik me dat werken als kok fysiek zwaar is en dat niet per se bij mij past. Echter, heb ik wel vijf jaar in een restaurant gewerkt maar dan als ober. Dat vond ik heel leuk, want er heerste echt een familiesfeer.

Hoe ben je bij Roads terecht gekomen?

Na een lange vakantie in Azië merkte ik dat ik mij niet goed voelde. Ik meldde mij een aantal keer ziek en kreeg een schuldgevoel naar mijn collega’s. Ik besloot om een andere baan te zoeken. Op dat moment kreeg ik een bericht van een kennis en hij vertelde mij dat een rijke familie op zoek was naar een privé kok. Het was een droom die uitkwam. Overdag maakte ik de lunch en ’s avonds verzorgde ik het diner. Daarnaast deed ik de boodschappen. Maar helaas zat ik nog steeds niet lekker in mijn vel. Ik had tijdens mijn werkzaamheden veel vrije tijd en dacht veel na. Ik piekerde veel over mijn cv, want ik had niet veel ervaring en zat daarmee in mijn maag. Ook had ik geen inspiratie om nieuwe gerechten te bedenken. Mijn contract liep af en ik besloot samen met mijn baas om die niet te laten verlengen. Ik was overwerkt. Het plan was om naar India te gaan en daar een cursus Yogaleraar te volgen. Deze vakantie zou in het teken staan van zelfontwikkeling. Toen kwam in maart 2020 de coronapandemie en dat betekende dat ik deze reis niet kon maken.

Vanaf dat moment ging mijn psychische gezondheid achteruit. Voor mijn gevoel vielen mijn dromen in duigen, mijn cv was niks waard en ik wist niet wat ik moest doen. Ik belandde in een depressie en kwam bij Arkin terecht.

Kun je wat vertellen over jouw traject? 

Via Arkin werd ik doorverwezen naar het NPI en daar kreeg ik schemagerichte therapie. Mijn diagnoses zijn borderline en adhd, maar dat is nog niet 100% vastgesteld. Daarnaast kamp ik met een wietverslaving. Voor deze verslaving ben ik doorverwezen naar het Jellinek Outreached Team. Hier kreeg ik Eline aangewezen als trajectcoach. Na verschillende gesprekken bleek dat werk ook een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan mijn herstel. Allereerst zijn we ons gaan oriënteren op de arbeidsmarkt en bekijken van de mogelijkheden. Samen hebben we geprobeerd om mijn hoge verwachtingen beter te kaderen. Door mijn verschillende interesses, lage zelfvertrouwen en mijn ervaring is het voor mij lastig om actief aan de slag te gaan. Tijdens deze zoektocht kwamen we erachter dat mijn ziektewet afliep. Ik had twee keuzes: solliciteren of in de bijstand terechtkomen. Door een bijstandsuitkering zou ik er financieel op achteruitgaan, dus het was het laatste zetje dat ik nodig had om te gaan solliciteren. Ik werk nu als front office medewerker in een hotel.

Wat betekent werk voor jou?

Ik ben dankbaar voor waar ik nu ben. Het grootste probleem was mijn mindset en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Het is niet mijn droombaan, maar het is een eerste stap. Werk geeft mij zelfvertrouwen. Op mijn huidige werk vind ik de sfeer, de mensen en de mogelijkheid om een netwerk op te bouwen leuk. Daarnaast ben ik altijd bezig met zelfontwikkeling. Ik neem een kijkje op andere afdelingen wat ik daar kan leren.

Hoe kijk je naar jouw IPS coach?

Door mijn traject gaat het veel beter met mij en is mijn zelfvertrouwen gegroeid. Ik ben Eline ontzettend dankbaar voor haar begeleiding tijdens mijn zoektocht.

Hoe zie je jouw toekomst?

Als je vraagt aan mij wat ik in de toekomst graag zou willen doen, dan heb ik daar geen antwoord op. Ik ben blij dat ik nu eindelijk een richting kan kiezen. Voor nu wil ik niet meer in de ziektewet terechtkomen. Ik kan nu zelf dingen oplossen, zonder in mijn problemen verstrikt te raken.

Anthony is een gefingeerde naam, in verband met de privacy van de geïnterviewde. 

Ook re-integreren met de hulp van een eigen coach?

De coach van Roads helpt je met persoonlijke aandacht. Menselijk, en tóch doelgericht.

Plan een kennismaking